Keftedes, Cypriotiska köttbullar

¾ kg fläskfärs
1 kopp råriven potatis
½ kopp brödsmulor
½ kopp finhackad bladpersilja
½ kopp finhackad lök
1 ägg
mynta, gärna färsk (ca ½ kruka)
salt och peppar
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och knåda. Låt stå i en ½ timme. Forma till avlånga köttbullar.
Fritera dem i olja tills de är ”genomfriterade”. Lägg upp på fat. Kan serveras varma eller kalla.
Babsans kycklingfilé
.jpg)
Antal portioner: 4
Färdigt på: 45 min
Ingredienser
Marinad
3-4 st vitlöksklyftor
0.5 dl rapsolja
Salt, efter smak
3 krm svartpeppar
Kyckling
4 st kycklingfiléer
flingsalt
En skvätt olja
1 dl oliver, svarta
5-6 st soltorkade tomater
5 kvistar basilika med skaft
150 g fetaost
250 g mozzarella
2 st vitlöksklyftor
Sås
3 dl crème fraiche
0.5 tsk salt
1.5 krm svartpeppar
1 tsk majonnäs
2 st vitlöksklyftor
1 msk honung
Pasta
coctailtomater
färsk ruccola
basilika
pasta
Gör så här
1. Marinad
Blanda hackade vitlöksklyftor, salt, peppar och rapsolja och marinera kycklingen i blandningen.
2. Kyckling
Ugnstek kycklingen tills den är nästintill färdig, cirka 20-25 minuter.
3. Skär upp och blanda övriga ingredienser i en bunke.
4. Skär kycklingen, lägg i en form och häll över blandningen.
5. Gratinera mitt i ugnen på 200 grader tills det att osten blivit gyllenbrun, cirka 15-20 minuter.
6. Sås
Blanda crème fraiche, 2 st pressade vitlöksklyftor, 1 msk honung, majonnäsen, salt och svartpeppar och vispa med elvisp.
7. Pasta
Koka upp pastavatten med salt.
8. Koka pastan al dente.
9. Häll av vattnen och blanda ner ruccola, rostade pinjenötter och halverade coctailtomater.
10. Lägg upp på allt på en tallrik och garnera med ett blad basilika.
Goda tårtan med mandariner och bananer

Ca 10 bitar
Tårtbottnar
3 ägg
1½ dl socker
¾ dl potatismjöl
¾ dl mjöl
1½tsk bakpulver
Fyllning
3 bananer
2 burkar mandariner (á 310 g)
Ovanpå tårtan
3 dl vispgrädde
1 msk kakaopulver
2 tsk kaffepulver( typ neskaffe)
1 tsk kanel
vanlijsocker
Visp ägg och socker poröst. Blanda de torra ingerdienserna och rör i smeten. Häden i en smord och bröad sockerkaksform ca 22 cm i diameter. Grädda i 175˚ i nedre delen av ugnen, ca 35 min.
Stjälp upp kakan, låt den svalna och dela den i tre bottnar.
Innan jag la på fyllningen, hällde jag lite av spadet från mandarinburkarna på bottnarna för att få dem saftiga. Skala och skiva bananerna. Täck bottnarna med bananskivor eller mosade bananer och mandariner och lägg samman dem. Spara några fina mandarinklyftor för garnering.
Blanda grädden med siktat kakaopulver, kanel och kaffepulvret. Vispa och smaksätt med vaniljsocker. Obs, sätt så mkt vaniljsocker så att grädden blir lite söt. Bred ett tunt lager grädde över hela tårtan. Spritsa resten av grädden i rutor över. Garnera med mandarinfklyftor.
Fisk under sprött täcke med rotsaksmos

Det här behövs för 4 portioner
Fisk under täcke
500 g fiskfilé, går bra med torsk eller lax
½ msk pressad citron
½ gul lök
1 dl ströbröd
1½ tsk rivet citronskal
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 50 g kylskåpskallt smör
Rotsaksmos
500 g potatis
300 g morötter, 3-4 st
1 bit rotselleri ca 250 g
½-1 dl mjölk
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Citronklyftor och persilja
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg fisken i en smord ugnssäker form. Häll över citronsaften.
3. Skala och finhacka löken och blanda med ströbröd, citronskal, pressad vitlök och persilja. Smaka av med salt.
4. Strö blandningen över fisken. Hyvla smöret med en osthyvel så att blandningen täcks med smör. Tillaga fisken i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Täck ev formen med folie mot slutet av tillagningen om den får för mycket färg.
5. Rotsaksmoset: Ansa och skala rotsakerna. Skär dem i mindre bitar och koka dem i lättsaltat vatten tills de blir mjuka. Låt rotsakerna ånga av innan de mixas med mjölk och smör till lagom konsisten. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera fisken med rotsaksmos och citronklyfta. Garnera med persilja.
7. Ät och njut, faktiskt urgott.
Gravad lax med gravlaxsås
Gravad lax
1 kg lax tsk=teaspoon
4 msk salt dl=1/10 litre
2 msk socker krm=1 ml, millilitre
2 tsk hel vitpeppar msk=tablespoon
rikligt med dill
Laxen ska ha varit fryst innan den gravas. Dela laxen i två lika stora delar.
Pepparkornen krossas och blandas med salt och socker.
Lägg ett lager dill på botten av ett fat som endast är lite större än fisken.
Lägg ena biten lax på dillen med skinnet ned mot dillen.
Strö saltblandningen på laxbiten och lägg sedan den andra biten lax med köttsidan mot saltblandningen.
Lägg en tallrik med en tyngd ovanpå laxen och sätt in fatet i kylskåpet.
Vänd fisken (hela paketet) morgon och kväll och laxen är färdig efter 2 dygn.
Om den färdiga laxen ska förvaras i kylskåp, ska lagen som bildats slås bort.
Gravlaxsås
1 dl senap, gärna svensk, men om det inte finns, ta fransk senap som liknar den svenska
3 msk socker
1 krm vitpeppar som krossas ordentligt
Rör ihop senap, socker och vitpeppar i en hög smal bunke (bowl). Sätt dig och håll bunken stadigt med knäna, starta (högsta hastigheten) elvispen med ena handen och häll olja (2 dl matolja, inte olivolja) först bara droppvis och sedan en smal stråle under tiden som vispen körs på full hastighet. Såsen ska ha en ganska tjock konsistens när all olja är tillsatt.
Rör ner:
½-1 msk vitvinsvinäger
hackad dill
Såsen är nu förhoppningsvis färdig och god.