Dubbelmarinerad oxfilé

 
 
 
500 g oxfilé (tycker jag är snålt för fyra pers, för det är gott och man äter mycket)

Marinad 1                                       Marinad 2
2 msk    soja                                    ½ dl     vitvinsvinäger
1 msk    hoisinsås                            ½ dl     vatten
½ tsk     salt                                      2 dl     olja
2msk     olja                                      1 tsk    salt
1 tsk      socker                                 ½ tsk   väl stött svartpeppar
                                                         1           pressad vitlöksklyfta
                                                         ½ dl      finhackad persilja (slätbladig är god!)
                                                         2 msk   avrunnen kapris

Blanda samman ingredienserna till marinad 1.
Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.
Sätt ugnen på 175°.
Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer i tjockaste delen och stek köttet tills termometern visar 65°, ca 40 minuter.
OBS var inte rädd för att köttet verkar rött, det blir bra med marinad 2. Mkt viktigt att inte ha köttet för länge i ugnen.
Vänd filén en gång under stekningen. Svep in filén i folie och låt svalna.
Blanda samman marinad 2.
När filén kallnat, skivas den i ½ cm tunna skivor. Inte tjockare, gott när det är tunna skivor.
Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2. Ställ kallt. Marinera filén i 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.
Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, men de ska inte torkas av.
Servera skivorna kalla med nybakad potatis och vitlökssmör samt en god fräsch sallad.

TC:s hälsobröd

 
 
 
 
 
Ingredienser:
4dl filmjölk
1 dl mörk sirap
½ dl lingonsylt
1 dl solroskärnor
½ dl linfrö
1 ½ dl rågflingor
20 g (halv påse)bikarbonat= 2 tsk
3 ½ dl rågsikt
1 tsk salt

Gör så här:
Rör ihop alltsammans till en smet.
Fyll en smord bröad avlång form.
Ställ in i kall ugn.
Grädda 40 min i 225°.
Stäng av ugnen och låt brödet vila i 5 min.
Ta ut och njut!!
Trevligt och framför allt gott att bjuda detta bröd till en god middag.

RSS 2.0