Dubbelmarinerad oxfilé

500 g oxfilé (tycker jag är snålt för fyra pers, för det är gott och man äter mycket)
Marinad 1 Marinad 2
2 msk soja ½ dl vitvinsvinäger
1 msk hoisinsås ½ dl vatten
½ tsk salt 2 dl olja
2msk olja 1 tsk salt
1 tsk socker ½ tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl finhackad persilja (slätbladig är god!)
2 msk avrunnen kapris
Blanda samman ingredienserna till marinad 1.
Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.
Sätt ugnen på 175°.
Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer i tjockaste delen och stek köttet tills termometern visar 65°, ca 40 minuter.
OBS var inte rädd för att köttet verkar rött, det blir bra med marinad 2. Mkt viktigt att inte ha köttet för länge i ugnen.
Vänd filén en gång under stekningen. Svep in filén i folie och låt svalna.
Blanda samman marinad 2.
När filén kallnat, skivas den i ½ cm tunna skivor. Inte tjockare, gott när det är tunna skivor.
Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2. Ställ kallt. Marinera filén i 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.
Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, men de ska inte torkas av.
Servera skivorna kalla med nybakad potatis och vitlökssmör samt en god fräsch sallad.
Marinad 1 Marinad 2
2 msk soja ½ dl vitvinsvinäger
1 msk hoisinsås ½ dl vatten
½ tsk salt 2 dl olja
2msk olja 1 tsk salt
1 tsk socker ½ tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl finhackad persilja (slätbladig är god!)
2 msk avrunnen kapris
Blanda samman ingredienserna till marinad 1.
Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.
Sätt ugnen på 175°.
Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer i tjockaste delen och stek köttet tills termometern visar 65°, ca 40 minuter.
OBS var inte rädd för att köttet verkar rött, det blir bra med marinad 2. Mkt viktigt att inte ha köttet för länge i ugnen.
Vänd filén en gång under stekningen. Svep in filén i folie och låt svalna.
Blanda samman marinad 2.
När filén kallnat, skivas den i ½ cm tunna skivor. Inte tjockare, gott när det är tunna skivor.
Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2. Ställ kallt. Marinera filén i 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.
Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, men de ska inte torkas av.
Servera skivorna kalla med nybakad potatis och vitlökssmör samt en god fräsch sallad.
Kommentarer
Trackback