Ost och skinkpaj med broccoli

3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning
150 g skinka
150g ost, gärna halloumi eller starkare ost
ett gäng små broccolibuketter är också gott Lucas
3 ägg
3 dl mjölk
Ugn 200 grader.
Gör först pajdegen, gärna i matberedare. Blanda vetemjöl och smör. Tillsätt 2 msk vatten utan att maskinen stannar. Tryck ut pajdegen i en pajform och låt formen stå i kylskåp upp till en timme. Förgrädda pajskalet i 10 min.
Skär skinka och ost i små bitar, går mkt bra i matberedare. Lägg skinka, ost och broccoli i pajskalet. Vispa ihop (matberedare går utmärkt att använda igen) ägg och mjölk som sedan hälls över ost-, skink- och broccoliblandningen.
Grädda i ca 30 min. Gott med sallad till, kanske även lite citronsaft squisad över pajen.
Mandelkaka med äpplen
125 g smör
1 dl socker
2 ägg
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mandel, skållad, skalad och finhackad
3 st bittermandlar, skållad, skalad och riven
1 msk Amaretto, ev
½ dl crème fraiche
½ dl finmalen mandel till formen
Mandelfyllning
3 äpplen, skalade och klyftade
3 ägg
1 dl socker
1 dl sötmandel, skalad, skållad och finhackad
1,5 dl crème fraiche
Ugn 200 grader.
Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och mandel. Rör ned blandningen i äggsmeten tillsammans med crème fraichen. Klicka ner smeten i en form med diameter 24 cm och löstagbar botten. Lägg i äpplen, tryck ner äppelklyftorna.
Vispa ägg och socker pösigt, rör ned mandel och crème fraiche. Häll smeten över äpplena.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 min.
1 dl socker
2 ägg
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mandel, skållad, skalad och finhackad
3 st bittermandlar, skållad, skalad och riven
1 msk Amaretto, ev
½ dl crème fraiche
½ dl finmalen mandel till formen
Mandelfyllning
3 äpplen, skalade och klyftade
3 ägg
1 dl socker
1 dl sötmandel, skalad, skållad och finhackad
1,5 dl crème fraiche
Ugn 200 grader.
Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och mandel. Rör ned blandningen i äggsmeten tillsammans med crème fraichen. Klicka ner smeten i en form med diameter 24 cm och löstagbar botten. Lägg i äpplen, tryck ner äppelklyftorna.
Vispa ägg och socker pösigt, rör ned mandel och crème fraiche. Häll smeten över äpplena.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 min.
