Muscovadogrillad lax med jordgubbssallad
Muscovadogrillad lax
För 4 personer
700 g färsk lax med skinn
2 ½ msk mörkt muscovadosocker (eller brun farin)
1 msk flingsalt
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 krm malen chilipeppar
1 krm nymalen svartpeppar
1. Bena ur laxen med en pincett. Låt skinnet sitta kvar. Skär laxen i 4 portionsbitar.
2. Blanda socker, salt och kryddor. Klappa in blandningen på ovansidan av laxbitarna.
3. Grilla med skinnsidan ner först, ca 4 minuter. Vänd, lägg på lock och grilla försiktigt i ett par minuter på den andra sidan. Laxen får gärna ha en lite rå kärna i mitten.
Servera med jordgubbsallad och potatis.
Jordgubbssallad
För 4 personer
250 g jordgubbar
150 g babyspenat
½ rödlök
1 dl kalamataoliver
100 g fetaost
flingsalt, nymalen svartpeppar
3 msk kallpressad raps- eller olivolja
1 msk hallonbalsamvinäger (eller vanlig balsamvinäger)
1. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor.
2. Skölj och torka spenaten.
3. Skala och strimla rödlöken fint.
4. Blanda allt i en skål med oliver och smulad fetaost. Tillsätt 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
5. Vispa ihop rapsolja med hallonbalsamvinäger Häll över salladen och blanda noggrant. Servera genast till laxen, gärna med en bit bröd.