Fläskfilé med pastasallad

Vitlöksstekt fläskfilécarpaccio med varm pastasallad a ’la Grek 4-6 portioner
Köttet:
1 stor fin fläskfilé ca 500 g
2 vitlöksklyftor
rivet skal av 1 citron
4 msk olivolja eller olja från inlagd fetaost
½ tsk franska eller öländska örter
 
 
Putsa fläskfilén.
Pressa eller finhacka vitlöken och blanda med örterna, citronskalet och oljan.
Gnid in fläskfilén med detta och låt den stå i rumstemperatur i ca 1 timme.
Bryn fläskfilén, salta och peppra ordentligt.
Sätt in i ugnen 120 ° (jag tog 150°) i ca 10 minuter (kolla med termometer) tills termometern visar 55-60°.
Tag upp och doppa gärna lite av oljan som den marinerats med över köttet.
Låt svalna.
Skär sedan upp fläskfilén i tunna skivor den långa vägen och lägg på ett stort fat som en carpaccio.
Droppa gärna över lite av stekskyn som bildats och en aning av marineringsoljan.
 
Pastasallad:
1 pkt Rigatoni, rörnudlar, men vi har kört med hjul.
1 burk fetaost i örtolja
4 skållade tomater
2 paprikor, valfri färg
3 knipplökar, jag tog rödlök
1 liten gurka
2 vitlöksklyftor
2-3 msk tomatsås med oliver (färdig produkt)
1 tsk salt nymalen svartpeppar
2 tsk socker
1 dl grovt hackade kalamataoliver
1 stänk sambal olek
½-1 dl mild vinäger, ev äppelbalsamvingäer
1 ½ -2 dl olivolja, gärna från fetaosten
4 kvistar oregano eller 1 ½ tsk torkad hackad persilja och gräslök
 
Låt fetaosten rinna av, spara oljan.
Hacka löken, men ej för fint.
Skär tomaterna, paprikan och gurkan i mindre bitar.
Tag fram en stor salladsskål, häll i vinägern, tomatsåsen, de hackade oliverna, salt, socker, peppar och sambal olek.
Rör om pressa ner vitlöken och smula i oreganon, rör sist ner oljan undan för undan.
Lägg nu ner tomat- paprika- och lökhack samt persilja och gräslök, rör om.
Koka pastan, häll av, men spola inte under vatten.
Rör ner dem direkt i salladsskålen tillsammans med fetaosten, rör om och servera genast tillsammans med fläskfilén.
Tycker ni om pinjenötter och rucolasallad, så tillsätt gärna det, men rosta nötterna i en torr panna, då är de godast.

RSS 2.0