Gravad lax med gravlaxsås
Gravad lax
1 kg lax tsk=teaspoon
4 msk salt dl=1/10 litre
2 msk socker krm=1 ml, millilitre
2 tsk hel vitpeppar msk=tablespoon
rikligt med dill
Laxen ska ha varit fryst innan den gravas. Dela laxen i två lika stora delar.
Pepparkornen krossas och blandas med salt och socker.
Lägg ett lager dill på botten av ett fat som endast är lite större än fisken.
Lägg ena biten lax på dillen med skinnet ned mot dillen.
Strö saltblandningen på laxbiten och lägg sedan den andra biten lax med köttsidan mot saltblandningen.
Lägg en tallrik med en tyngd ovanpå laxen och sätt in fatet i kylskåpet.
Vänd fisken (hela paketet) morgon och kväll och laxen är färdig efter 2 dygn.
Om den färdiga laxen ska förvaras i kylskåp, ska lagen som bildats slås bort.
Gravlaxsås
1 dl senap, gärna svensk, men om det inte finns, ta fransk senap som liknar den svenska
3 msk socker
1 krm vitpeppar som krossas ordentligt
Rör ihop senap, socker och vitpeppar i en hög smal bunke (bowl). Sätt dig och håll bunken stadigt med knäna, starta (högsta hastigheten) elvispen med ena handen och häll olja (2 dl matolja, inte olivolja) först bara droppvis och sedan en smal stråle under tiden som vispen körs på full hastighet. Såsen ska ha en ganska tjock konsistens när all olja är tillsatt.
Rör ner:
½-1 msk vitvinsvinäger
hackad dill
Såsen är nu förhoppningsvis färdig och god.